top of page

Game of Life de John Conway

Screenshot 2022-01-18 131212.png
gof.png
;pc.jpg

    Game of Life este un automat celular creat de informaticianul britanic John Horton Conway în anul 1970. Este considerat un joc pentru zero jucători, acesta simulând într-un mod abstract viaÈ›a. Jocul se întâmplă pe o matrice în care elementele sunt celule vii sau moarte. DiferenÈ›a față de automaÈ›ii celulari elementari este vecinătatea pe care se fac calculele: fiecare celulă nu are doar doi vecini, ci opt: sus, jos, stânga, dreapta È™i diagonalele. 

    Luând în calcul această dimensiune secundară, numărul de configuraÈ›ii totale devine 512, iar numărul total de automaÈ›i celulari devine 1.34 * 10^154. Game of Life reprezintă doar una dintre aceste multe reguli posibile (la fel cum regula 110 este doar una dintre totalul de 255 de posibilități la automaÈ›ii elementari) È™i este definită astfel:

 1. Orice celulă vie cu mai puÈ›in de doi vecini vii moare

 2. Orice celulă vie cu exact doi sau trei vecini vii trăieÈ™te

 3. Orice celulă vie cu mai mult de trei vecini moare

 4. Orice celulă moartă cu exact trei vecini vii devine vie

​

    Aceste reguli se vor aplica simultan tuturor celulelor din sistem, vii sau moarte, creeând generaÈ›ii noi de fiecare dată. Datorită acestor reguli apar multe structuri diferite care pot fi categorizate în funcÈ›ie de comportament:

 1. Structuri stabile, acestea nu se schimbă de la o generaÈ›ie la alta

 2. Oscilatori, aceÈ™tia repetă o anumită ordine de forme la infinit

 3. Nave spaÈ›iale, structuri care se pot miÈ™ca singure prin matrice

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

   Planorii au abilitatea de a interacÈ›iona cu alte structuri în moduri complexe È™i interesante. De exemplu, dacă doi planori sunt trimiÈ™i înspre un cub într-o poziÈ›ie specifică, cubul se va apropia de sursa planorilor. Dacă sunt trimiÈ™i trei planori, cubul se va depărta. Ne putem folosi de această interacÈ›iune pentru a simula un contor. De asemenea putem construi porÈ›i logice cum ar fi AND, OR È™i NOT folosind planori. Datorită acestor abilități, Game of Life este, teoretic, la fel de puternic ca orice alt calculator fără să luăm în calcul memoria sau timpul de execuÈ›ie.

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

   Multe exemple din Game of Life devin eventual o combinaÈ›ie de structuri stabile, oscilatori È™i nave spaÈ›iale, celelalte sunt numite haotice. Un model dat poate rămâne haotic o perioadă foarte lungă de timp până să devină stabil. De asemenea, Game of Life este inestimabil, ceea ce înseamnă că dacă am avea un model iniÈ›ial È™i unul final nu putem demonstra că modelul final va apărea vreodată din cel iniÈ›ial.

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

Un calculator programabil construit in Game of Life

bottom of page